Teknik analiz, yaygın olarak düşünüldüğü gibi formasyonlarla para kazanmak veya rastgele çizgiler çekerek işlem yapmak için kullanılan bir yöntem değildir. Pek çok kişi, bir üçgen formasyonu kırıldığında veya bir harmonik yapının D bacağı oluştuğunda işlem yapmayı düşünebilir. Ancak teknik analizin esas amacı, risk yönetimini sağlamaktır.
Örneğin, önemli bir sıkışma yukarı yönde kırıldığında, bu bize piyasa koşullarının değiştiğini ve bu değişiklikle birlikte kırılım yönüne yatırım yapmamız gerektiğini gösterir. Eğer piyasa beklentilerimizin tersine hareket ederse, teknik analiz bize nerede stop olmamız gerektiğini de belirlememize yardımcı olur.
İşin özü, olayı karmaşık bir yapıya sokmanın anlamı yok; basit bir çizgiyle bile risk yönetimi bize para kazandırabilir.
Ancak, işin içine girildiğinde, trade psikolojisi ve risk yönetimi yapmak kolay olmayacaktır. İnsan doğası gereği, sürekli olarak piyasaların yükseleceğini umar ve her dakika pozisyonuna bakar. Fiyat düşse bile, “şuradan yükselecek” ya da “şu fiyatta destek var” gibi argümanlar üretmeye başlar. Ancak bu tür düşünceler gereksizdir. Risk yönetimi çerçevesinde belirlenen çıkış bölgesi neresi ise, o noktaya gelindiğinde tereddüt etmeden işlemi kapatmak gerekir.
Pozisyon kapatamama sebeplerinin başında ise genellikle pozisyon büyüklüğü gelir. Yüksek kaldıraç, büyük pozisyon büyüklüğü ve açgözlülük birleştiğinde, istemsiz bir şekilde kaçınılmaz sona ulaşılır ve hesap sıfırlanır. Burada belirtmek isterim ki, kaldıraç kötü değildir; kaldıraç, kasa yönetimine uygun şekilde ayarlanmadığında sorun yaratır.
Örnek 1: Doğru Kullanım
Örnek 2: Yanlış Kullanım
İlerleyen konularda, risk yönetimi, trade psikolojisi ve kasa yönetimi gibi kavramları detaylı olarak ele alacağız.