William O’Neil’in Traderlar İçin En İyi 20 Sözü, Başarılı Yatırımın Altın Kuralları

William O’Neil, 25 Mart 1933’te doğmuş bir Amerikalı girişimci, borsacı ve yazardır.

1958’de Hayden, Stone & Company’de borsacı olarak kariyerine başladı ve burada erken dönem bilgisayarları kullanarak bir yatırım stratejisi geliştirdi.

1960’ta Harvard’ın Yönetim Geliştirme Programı’na kabul edildi. Araştırmaları sonucunda CANSLIM stratejisini geliştirdi ve bu stratejiyle hem firmasını hem’de kendi en başarılı borsacısı oldu.

30 yaşında New York Borsası’nda bir koltuk satın aldı ve 1963’te William O’Neil & Co. Inc.’i kurdu. 1984’te ise tanınmış iş ekonomi Investor’s Business Dail’yi kurdu.

  1. “Borsaya dair kişisel görüşler, duygular, umutlar ve inançlar genellikle yanlıştır ve çoğu zaman tehlikelidir. Öte yandan piyasalar nadiren yanılır.”

  1. Bu, William O’Neil’in borsa hakkındaki sözlerinden biridir ve piyasaya karşı objektif olmanın önemini vurgular. Yatırımcılar genellikle saçma duyguları ile hareket eder ve batarlar.

  1. “Borsada büyük kazanmanın sırrı, haklı olmak değil, yanıldığınızda mümkün olan en az zararı yaşamaktır. Yani işin özünde hızlı bir şekilde işlemden çıkmak”

  1. “Bir büyük trader, piyasada sadece iki duygu olduğunu belirtmiş: umut ve korku. ‘Tek sorun,’ diye eklemiş, ‘korkmamız gereken yerde umut ediyoruz ve umut etmemiz gereken yerde korkuyoruz.’ Bu, 1909’da ne kadar doğruysa 2009’da da aynı şekilde doğrudur.” (Yıl 2024 Yine de doğru insan duyguları manipülasyona çok açıktır)

  1. Sosyal Medya/Çevre bir hisse senedinin ne kadar harika olduğunu söylediğinde ne kadar çok konuşulduğunda, alabilecek herkes muhtemelen çoktan almıştır ve o noktadan sonra hissenin tek gideceği yön aşağıdır. Yani artık büyükler malı toplamış dağıtım aşamasına geçmiştir. Herkes için açık ve heyecan verici hale geldiğinde, artık çok geç!”

  1. “Piyasa ile asla tartışma. Sağlığın ve huzurun, herhangi bir hisse senedinden her zaman daha önemlidir.”

  1. “Borsadaki en büyük paradokslardan biri, çok yüksek gibi görünen şeylerin genellikle daha da yükseğe gitmesi ve çok düşük gibi görünenlerin daha da düşmesidir. Bkz: Neden Trend Takipçiliği yapıyoruz “

  1.  “Piyasa, aşırı kibri ve şişkin egoları küçültmenin basit bir yoluna sahiptir. Önemli olan tamamen objektif olmak ve piyasanın size ne söylediğini fark etmek, geçmişte söylediğiniz ya da yaptığınız şeyin doğru olduğunu kanıtlamaya çalışmaktan kaçınmaktır. Borsada en hızlı şekilde zarar etmek veya iflas etmek, piyasayı değil, kendinizi haklı çıkarmaya çalışmaktır.”

  1. “Piyasa, aşırı kibir ve şişirilmiş egoları küçültmenin basit bir yoluna sahiptir. Sonuçta, asıl amaç tamamen objektif olmak ve piyasanın size ne söylediğini fark etmektir, dünkü ya da altı hafta önceki düşüncenizin doğru olduğunu kanıtlamaya çalışmak değil. Borsada en hızlı şekilde zarar etmenin veya iflas etmenin yolu, sizin haklı olduğunuzu ve piyasanın yanlış olduğunu kanıtlamaya çalışmaktır.”

  1. “Borsadaki insanların %90’ı, profesyoneller ve amatörler dahil, yeterince araştırma/backtest yapmamıştır.”

  1. “Aşırı çeşitlendirme, bilgisizlik için bir korunma yöntemidir.” “Ne az nede fazla çeşitlendirme, Portföy büyüklüğüne göre ayarlanmış çeşitlik yeterli.”

  1. “Amaç, paradan daha güçlü bir motivatördür. İstediğiniz kadar ödeme almadığınızda, amacınız işinizde mükemmellik üretmeye devam etmeniz için size bir neden sağlaması gerekmektedir. Düşündüğünüzden daha fazla paraya sahip olduğunuzda ise, amacınız yine işinizde mükemmellik üretmeye devam etmeniz için size bir neden sağlayacaktır.”

  1. “Yatırımcılar küçük, kolay alınabilir karları nakde çevirir ve zararlarını tutarlar. Bu taktik, doğru yatırım prosedürünün tam tersidir. Yatırımcılar, zararını satmadan önce kârını elde ettikleri hisse senetlerini satarlar.” “Aslında tam tersi olması gerekiyor, bir hisse/döviz her neyse yükseliyorsa tut düşüyorsa yani stop noktana yakınsa sat şeklinde olmalı”

  1. “Piyasa lideri olan şirket, en büyük ya da en tanınmış marka adına sahip olan değil; en iyi üç aylık ve yıllık kazanç büyümesi, özkaynak kârlılığı, kâr marjları, satış büyümesi ve fiyat hareketine sahip olandır.”

  1. “Hatalarınızı grafiklerde gösterin, inceleyin ve bu hataları ve size para kaybettiren davranışları düzeltmek için ek kurallar yazın. Bol bol Backtest yapın

  1. “Unutmayın, basit tutun. Yatırım zaten zor. CANSLIM’in temel kurallarına bağlı kalın ve aşırı karmaşık hale getirmeyin.” Büyük usta diyor ki 50 tane çizgi 50 tane indikatör kullanmayın.

  1. “Zamanla, satın aldığınız 10 hisse senedinden sadece bir veya ikisinin gerçekten olağanüstü performanslar sergilediğini ve değerini ikiye, üçe katlayabileceğini öğreneceksiniz.”

  1. “Ne zaman veya neden satmanız gerektiğini bilmeden bir hisse senedi satın almak, frenleri olmayan bir araba almak, can yeleksiz bir teknede olmak ya da inişi öğretmeyen uçuş dersleri almak gibidir.”

  1. “Herhangi bir boğa piyasasında, Göreceli Güç Endeksi(RSI) 10, 20, 30, 40 veya 50 olan kötü performans gösteren bir hisse senedini satın almak veya elde tutmak için hiçbir neden yoktur. Piyasa, size açıkça bu yatırımın nispeten zayıf veya vasat bir seçim olduğunu söylüyor.”

  1. “Haklı göründüğünüzde her zaman devam edin. Unutmayın her zaman haklı gözükmezsiniz o anın geldiğini anlarsınız. “

  1. “Zararınız küçük olduğunda hisse senetlerini hızlıca satmayı öğrenin, geri döneceklerini beklemek ve umut etmek yerine. Mutlaka Stoploss noktanız olmalı.”
  1. “Oyunun en az %50’si genel piyasa ile ilgilidir. Dünya ekonomisi ile ilgili demek daha doğru olur.”

Kendi yorumlarımı kattığım bir kaç bölüm oldu ama elimden geldiği kadar orijinal metine sadık kalmaya çalıştım. Aklınıza takılan bir bölüm/soru olursa lütfen bana sormayı unutmayın.

By Kenan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir